Honlama, aşındırıcı taneciklerden meydana gelen taşların takılı olduğu bir başlığın silindir yüzeyine teması sonucu gerçekleşir. Honlama başlığı düşük hızda ileri geri hareket ederek ve dönerek yüzeyden talaş kaldırır. İşlem sonucu düşük yüzey pürüzlülüğü ve ölçü tamlığı sağlanır.
Honlama torna, taşlama, rektefiye gibi operasyonlar sonrası son işlem olarak uygulanır. Operayon genellikle honlama makinelerinde gerçekleşir. Silindirik iç ve dış yüzeylere uygulanabilir.
Bu teknik ile 0,3 mm’ye kadar talaş kaldırılabilir. Yüzey pürüzlülüğü kullanılan taşlardaki aşındırıcı taneciklerin büyüklüğüne göre Ra=0,05-08 µm arası elde edilebilir.
Taneciklerin büyüklüğü 36-600 mesh arasıda değişmektedir.
36-150 mesh Kaba honlama
150-400 mesh orta honlama
400-600 mesh ince honlama
İyi honlanmış bir yüzey honlama sonrası ortaya çıkan çapraz çizgilerin açısına bakarak tespit edilir. İyi bir honlama yüzeyinde ki çapraz çizgilerin açısı 20-45derece arasında olmalıdır.
Honlama esnasında soğutma olarak kükürtlü veya gaz karışımlı ince madeni yağlar kullanılır.
Günümüzde honlama tekniğinin kullanımı işlem süresinin uzunluğu ve yüksek maliyetler nedeni ile git gide azalmaktadır. Artık Honlama birçok sektörde yerini çok daha pratik ve az maliyetli olan ve daha iyi sonuçlar sağlayan Ezerek Parlatma teknolojisine bırakmaktadır.
Bu sayfaya girebilmeniz için 18 yaşından büyük olmanız gerekmektedir.
18 yaşından büyük müsünüz?
You have to be over 18 to enter this page.
Are you over 18?